BUKU-BUKU masakan pada musim Krismas ini bersaing memaparkan resipi
kegemaran Nelson Mandela di kedai-kedai buku di Afrika Selatan, selepas
chef peribadinya menerbitkan sendiri koleksi masakan pilihannya.
Buku Xoliswa Ndoyiya bertajuk Ukutya Kwasekhaya (Masakan Rumah)
memuatkan 62 buah resipi yang didatangkan dari dapur Mandela. Ia turut
disertai anekdot famili pemimpin berkenaan.
Buku yang ditukis bersama pengkritik masakan, Anna Trapido, itu
memaparkan pelbagai resipi daripada pucuk lemon brussels hingga salad
beras mangga dengan kuah kari, paella, sembilan jenis sup, ayam Belanda
oren, pelbagai hidangan ayam dan bebola daging.
"Bukan itu sahaja resipi saya. Saya mempunyai lebih daripada itu!" Kata chef berumur 49 tahun itu sambil tersenyum. Juga dikenali sebagai Xoli, dia mewarisi bakat memasak daripada neneknya yang memasak untuk sebuah keluarga kulit putih.
Malangnya, kisah Xoli dilihat tipikal oleh kebanyakan kaum berkulit hitam di Afrika Selatan. Dibesarkan di sebuah perbandaran terpencil, dia mendapat pekerjaan
sebagai pekerja domestik dengan sebuah keluarga kulit putih di
Johannesburg, sebelum bekerja di sebuah rumah keluarga Yahudi.
Suami pertamanya dibunuh akibat keganasan yang tercetus di kawasan
perbandaran berkenaan, iaitu antara Kongres Kebangsaan Afrika (ANC)
dengan pesaing yang ingin merebut kuasa, Parti Kebebasan Zulu Inkhata
(IFP), pada awal tahun 1990-an sebelum berakhirnya sistem aparteid.
Suami keduanya pula mati akibat kemalangan jalan raya. Keempat-empat anak chef berkenaan dibesarkan oleh ibu dan kakaknya di pinggir bandar, 800 kilometer dari Johannesburg. Xoli kemudiannya bertemu dengan Mandela.
Seorang rakan telah membantu Xoli mendapatkan pekerjaan sebagai
tukang masak untuk berkhidmat dengan Mandela pada tahun 1992, dua tahun
sebelum Mandela memenangi pilihan raya umum pelbagai kaum pertama Afrika
Selatan seterusnya memenangi kerusi presiden.
Sejak itu, Xoli menyediakan makanan bukan sahaja kepada negarawan itu
malah kepada keluarga beliau, pemimpin ANC, ketua-ketua bangsa asing
dan pelawat terkenal seperti Michael Jackson. Selebriti rancangan bual
bicara terkenal, Oprah Winfrey dikatakan amat menyukai hidangan kentang
berkrim hasil air tangan Xoli.
Masakan rumah adalah kepakaran Xoli, sebagaimana tajuk buku terbitannya.
Kenangan Mandela
Seperti Mandela yang kini berusia 93 tahun yang uzur dan tinggal
semula di kampung Eastern Cape yang pernah ditinggalkan sewaktu zaman
muda beliau, Xoli juga berasal dari wilayah miskin di selatan negara tersebut.
Dia mengikut Mandela apabila beliau meninggalkan Johannesburg untuk kembali ke kampung halamannya di Qunu.
"Ke mana sahaja dia pergi, saya akan ikut bersama," katanya.
Keluarga Mandela telah menganggap Xoli sebagai ahli keluarga, malah
dia juga ibarat ibu kepada cucu Mandela iaitu Madiba yang tinggal
bersama mereka ketika anak-anaknya sendiri tinggal berjauhan dengannya.
Di bawah jagaannya, meja makan Mandela sentiasa mempunyai hidangan
istimewa seperti hidangan tradisi Xhosa, hidangan klasik Afrika Selatan
seperti amasi (susu masam) dan hidangan Yahudi yang dipelajari daripada
majikannya yang terdahulu. Terdapat juga hidangan yang mempunyai sentuhan negara luar seperti hamburger untuk kanak-kanak dan hidangan lasagna Itali.
Kemahiran memasaknya sentiasa berkembang. Contohnya, penambahan
bawang putih dalam masakan selepas Mandela berkahwin dengan Graca Machel
pada tahun 1998. Graca ialah janda bekas presiden Mozambique, Samora
Machel dan bawang putih merupakan bahan utama dalam masakan bekas koloni
Portugis itu.
Bagaimana pula dengan cita rasa Mandela?" Dia makan apa sahaja yang
saya masak!" katanya sambil memberitahu, presiden kulit hitam pertama
Afrika Selatan itu tidak menyukai hidangan berlada.
"Tetapi dia lebih menggemari masakan tradisi. Jika dia tidak dapat
menikmatinya selama beberapa hari, dia akan bertanya: "Apa yang berlaku?
Kenapa anda tidak memberi saya makan dengan baik?" ujar Xoli.
Tambah wanita itu, beberapa masakan kegemaran Mandela lagi, adalah
umsila wenkomo (sup ekor lembu), biji jagung dengan kekacang
(umngqusho), atau ulusu (perut lembu). Semua resipi itu ada di dalam
buku masakan berkenaan.
Kegemaran Mandela yang lain adalah seperti hidangan kepala kambing dan lidah tidak dimasukkan ke dalam buku itu. Tukang masak itu kelihatan sedikit beremosi ketika dia mengenang
kembali kisah lama. Dia pernah menghantar bubur jagung dengan susu masam
menaiki kapal terbang ke London kerana Mandela sudah jemu dengan
masakan Inggeris.
Petikan : www.kosmo.com.my 28/12/2011
No comments:
Post a Comment